Életrajz

Marton Éva a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szoprán énekesnője. Széleskörű repertoárja szinte egyedülálló, a Verdi, Puccini, R. Strauss, Wagner szerepek mellett otthon van a verismo - Giordano, Ponchielli - világában is. A lírai szoprán Marton Évából az évek folyamán következetes munkával fejlődött ki korunk egyik legnagyobb drámai szopránja, aki immár több mint 30 éve a világ legjobbjaihoz tartozik.

2019-ben mesterkurzust tart Szegeden, Moszkvában, Barcelonában és Weimarban, valamint E. Obraztsova énekverseny zsűritagja Szent Pétervárot.

Az eddigi három Marton Éva Nemzetközi Énekverseny sikere alapján ez évben felvételt nyert a Nemzetközi Zenei Versenyek Szövetségébe.

John F. Kennedy Center for Performing Art (Kennedy Center International Commitee on the Arts, KCICA, Washington, USA) társaság munkásságáért kitünteti a „Gold Medal in the Arts” díjjal.

2018 szeptember 10 és 16 között sikeresen lezajlott a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny. A tanítás mellett jónéhány hazai és külföldi mesterkurzust tart, valamint különböző énekversenyek zsűrijében vesz részt.

2017 márciusában a VIII. kerület, Józsefváros díszpolgárává választották.

2016 augusztus 20-án megkapja a legmagasabb hazai kitüntetést, a Magyar Szent István Rend díjat. Szeptember 19 és 25 között sikeresen lezajlott a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny.

Dr. Áder János adta át a Szent István rendet Kövér László a Parlament elnöke jelenlétében, Budapest, 1916 augusztus 20.

2015 júniusában Budapest díszpolgára kitüntetést vehette át.  2015. augusztus 15-én mint az ősbemutatón, annak 150 éves évfordulójára, szervezésével és a Művészeti Akadémia támogatásával, a Pesti Vigadóban magyar nyelven bemutatják Liszt Ferenc: Szent Erzsébet legendáját.

2014. szeptember 15. és 21. között került sor az I. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre a Zeneakadémián és a Magyar Állami Operaházban. A verseny fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök. 2014 novemberében megkapja a Nemzet művésze címet. „Kapcsolatom Richard Strauss zenéjével az Elektra tükrében” címen tartotta meg 2014. április 11-én a Magyar Művészeti Akadémián székfoglaló előadását és még ebben az évben beválasztják az MMA elnökségébe.

2013 január 31 -én a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata a Tagozat vezetőjének választja. Június 16-án 70. születésnapjára tiszteletére nagyszabású gálakoncertet rendezett a Magyar Állami Operaház. Az esten világhírű kollégák, Grace Bumbry és Jonas Kaufmann köszöntötték, befejező számként Tosca imáját meg egyszer és egyben utoljára énekelt el. Felléptek a tanítványai is, Rácz Rita, Vörös Szilvia, Pataky P. Dániel és Orendt Gyula, vezényelt Ondrej Lenárd, rendezte Káel Csaba, a házigazdák Dr. Batta András és Ókovács Szilveszter voltak. A koncertet az MTV élőben közvetítette és a Szent István Bazilika előtt kivetítőn is láthatták az érdeklődők.  

Kora miatt szeptembertől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Magánének- és Opera Tanszékének tanszékvezetői posztjáról lemond, de professor Emeritaként tanít tovább. November 9-én megkapja a Hazám-díjat. Decemberben a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében színre kerülő Mozart A varázsfuvola c. operájának művészeti vezetője. Decemberben megkapja a zeneművészeti kategóriában a Prima Primissima díjat.

2012 május 30.-án átvette az egyik legrangosabb magyar kitüntetést, a Corvin-láncot, azóta is a Testület alelnöke. Szeptembertől a Magyar Állami Operaház főigazgatójának főtanácsadója, december 15-től pedig a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

2011 szeptemberében a Magyar Állami Operaházban Erkel Bánk bán c. operájának ősváltozatában Gertrúd szerepében - 43 év után - búcsúzik el véglegesen az operaszínpadtól. A szeptember 4 -i premiert további két előadás követte szeptember 8-án és 11-én. November 11-én a Magyar Állami Operaházban, a Zeneakadémia orgonájának felújítására rendezett Liszt-jótékonysági koncerten énekel két Liszt-dalt Vígh Andrea hárfakíséretével.

2010 júliusában a Grazi Operaház „ISO d'ORO 2010” életműdíjjal jutalmazza kiemelkedő operaénekesi pályafutásáért, valamint a nemzetközi és magyar énekes utánpótlás nevelésében kifejtett aktív tevékenységéért. Szeptember 12-én Peter Dvorsky operaénekes, operaigazgató meghívására a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház ünnepi gálakoncertjén énekeli nagy szerepeit, Tosca, Gioconda és Izolda áriáit.  Novemberben Genfben az Elektra Klytamnestráját alakítja Stefan Soltesz vezényletével, Christof Nel rendezésében. Ezzel gyakorlatilag negyvenkét év után elbúcsúzott a nemzetközi operaszínpadtól.

2009: Januárjában az oktató munkában elért eredményeiért a Pro Cultura Hungariae Pázmány Péter díjat veheti át.

Augusztus 30.-án Szentpéterváron, december 9.-én pedig a moszkvai Bolsojban Elena Obraztsova 70. születésnapja alkalmából rendezett gálakoncerteken lépett fel. Októberében a Barcelonai Teatro Liceu-ban hosszú évtizedeken átívelő kiváló szerepléséért az „Arany Medalion” kitüntetést kapja. Novemberében a Szegedi Tudomány Egyetem Díszdoktorává avatják. 

2008: Februárban a barcelonai Teatro del Liceuban még hét alkalommal - Chrysothemis és Elektra után - elénekli Klytamnestrát is R. Strauss Elektrájában, Sebastian Weigle vezényletével. Március végén a New Yorki MET tiszteletbeli vendége Franco Zeffirelli 85. születésnapjára rendezett ünnepségeken. A meghívás alapja, hogy a mester két New York-i rendezésében is részvett, mint Tosca és Turandot. Április végén az első Nemzetközi Simándy Énekverseny zsűri elnöke Szegeden.
Május 9-én Miskolc város díszpolgárává választják.
Május 31-én Ludwigshafen-ban lép fel egy jótékonysági koncerten a "Hannelore Kohl Alapítvány" felkérésére

2007: Az egyetemi oktatás mellett tavasszal a zsűri elnökeként vesz részt a Spoletói Nemzetközi Énekversenyen, majd március 25-én Bartók Béla emlékére a Kékszakállú Juditját énekli a Zeneakadémián, partnere Palerdi András, vezényel Kovács László. Júniusban, Hamburgban ismét templomos asszony a Jenůfában, és változatlanul a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti vezetőjeként működik. Júliusban ismét Szegeden ad mesterkurzust, majd augusztusban a Szent Pétervári Nemzetközi Énekverseny zsűrijének tagja.

Szeptember elején veszi át egyetemi tanári kinevezését Dr. Sólyom László államelnöktől. Ezt követően a templomos asszony szerepében lép fel a düsseldorfi Operában, majd a Kínai Magyar Napok keretében mesterkurzust ad Sanghajban. Egyetemi elfoglaltságára való tekintettel lemond a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti vezető posztjáról.

2006: Egyetemi elfoglaltsága mellett március 5-én a Zeneakadémia javára ad jótékonysági koncertet, majd április végén Szegeden a Simándy Énekverseny zsűri elnöke. Júniusban ismét a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti vezetőjeként működik, és a Fesztivál keretében Giordano: Fedora c. operájának címszerepét énekli koncertszerű előadáson, partnere G. Giacomini.  Júliusban mesterkurzust tart Szegeden a Szegedi Nemzetközi Zenei Napok alkalmából, valamint a svájci Locarnóban. Augusztus 18 és 20-án Erkel: Bánk bán c. operájának Gertrúdjaként lép színpadra a Szegedi Szabadtéri Játékokon, Szikora János rendezésében, Kesselyák Gergely vezényletével. Novemberben a Magyar Állami Operaházban énekeli a templomos asszony szerepét a Jenůfa c. operában, vezényel Török Géza, ugyanezzel a szereppel lép fel decemberben Hamburgban is, ahol pedig Győriványi Ráth György a karmestere. Még ez évben habilitál a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

2005 februárban, továbbá áprilisban dal és áriaesteket ad Spanyolországban, majd májusban a barcelonai Teatro del Liceuban a Jenůfában ismét a templomos asszonyt énekli, partnere Nina Stemme, rendezte Olivier Tambosi, vezényel Peter Schneider. Az előadásnak hatalmas sikere van. Filmre is rögzítették. Ezt követően ismét a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon működik közre, mint a fesztivál művészeti vezetője. Számos nemzetközi és hazai mesterkurzust követően  július közepén a Szegedi Fesztivál keretében szintén  egy nemzetközi mesterkurzust tart. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszékének vezetőjévé nevezik ki és ezzel pályafutásának egy új fejezete kezdődik.

Augusztus 21.-én a Veszprémi Fesztivál keretében Balatonfüreden ad dal és áriaestet, majd szeptember 18-án a Zeneakadémia javára adott jótékonysági koncerten lép fel. Novemberben a templomos asszony szerepét énekeli a Magyar Állami Operaház Jenůfa előadásán, majd Dortmundban Mahler "Egy vándorlegény dalai" művét tolmácsolja három koncerten, vezényel Arthur Fagen. December 31-én is a Zeneakadémián tálalható, közreműködik az Amadinda együttes immár hagyományos szilveszteri koncertjén.  

2004. márciusában kerül Janáček Jenůfája eredeti nyelven bemutatásra a Magyar Állami Operaházban. A templomos asszony szerepét énekeli ezúttal is, partnerei, Bátor Éva, Kiss B. Atilla, Graham Sanders / Wendler Attila, rendezte Vidnyánszky Attila, vezényelte Kovács János. Az előadásnak elsöprő közönség sikere, valamint rendkívül pozitív hazai és nemzetközi sajtó visszhangja volt. Októberben ugyanabban a szereposztásban ismét óriási sikert arat a Jenůfa előadássorozat. Májusban Katharina Wagner, a Wagner-dédunoka rendezésében kerül bemutatásra Lohengrin (Ortrud) a budapesti Erkel Színházban. A modern felfogás sok vitára adott okot, de mindenesetre nem vált kárára a magyar operajátszásnak. Partnerei Sümegi Eszter, Kiss B. Atilla, Perencz Béla, vezényelte Jurij Szimonov.

2003 januárjában, mint vendégsztár Turandotot énekel a varsói Teatr Wielki Japán turnéján. Majd februárban ismét visszatér Tokyoba, ahol egy koncert sorozaton világhírű kollegákkal énekel együtt, t.k. A walkűr I. felvonásában, Sebastian Weigle vezényletével.

Spanyolországi koncertek után Turandotot énekel Hamburgban, majd május, júniusban Isaac Albéniz Merlin c. opera ősbemutatóján Morgan le Fay szerepében működik közre Madridban. Júniusban a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon, ahol mint művészeti igazgató is működik, koncerten A Kékszakállú herceg várának Juditját énekeli, partnere Robert Hale, vezényel Kovács László. Augusztus 30.-án Frankfurtban a színház kívánságára nosztalgia gálaelőadáson Puccini Manon Lescaut c. operájának címszerepét énekli el hatalmas sikerrel. Majd októberben a Prágai Nemzeti Opera Japán-turnéján Toscát énekel (Október 16, Hamamatsu: 225. Tosca előadás). Nagysikerű Elektra-előadásokkal lép fel Hamburgban, vezényel Stefan Soltesz. Augusztus 20.-án megkapja a Magyar Köztársaság "Közép kereszt csillaggal" érdemérmet, majd szeptember 15.-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli professzorává választják.

2002. áprilisban Elektrát énekel a berlini Deutsche Oper-ban, koncerteken énekel Madridban, Valenciában, majd a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon Puccini újdonságokat, dalokat vesz fel lemezre, valamint Puccini-operarészletekből Kiss B. Atillával koncertet ad, vezényel mindkét esetben Kovács László. A Fesztivál Művészeti Igazgatója lesz. A Ravelloi Fesztiválon Olaszországban koncerten énekel Fekete Gyula Római láz c. művében. Októberben az Athéni Fesztiválon a kelmefestő asszonyt énekeli R. Strauss Az árnyéknélküli asszony c. operájában. Turandotként lép fel a Paphosi és a Máltai Fesztiválokon, valamint a varsói Teatr Wielkiben.

2001 februárjában a lisszaboni San Carlo operában a Parsifal Kundryját énekli, vezényel Ötvös Gábor. Márciusban Budapesten felveszik lemezre Erkel Bánk bán c. operáját, amiben Gertrúd szerepet énekeli, a felvétel ideje alatt koncert formában bemutatásra kerül az Erkel színházban, vezényel Pál Tamás. Ezt követően áprilisban és májusban Turandotot, Ortrudot énekel Hamburgban, valamint Ortrudot Münchenben. Júniusban elkészülnek a Bánk bán-operafilm felvételei, partnerei többek között, Rost Andrea és Kiss B. Atilla, rendezi Káel Csaba, operatőr az Oscar-dijas Zsigmond Vilmos. A Szeptember 12.-re tervezett Los Angeles-i Lohengrin (Ortrud) premierjét a 11-i New York-i terrorakció miatt október 1-re tették át, az előadás sorozat 15-én a tervezett második előadással kezdődött, rendezte Maximilian Schell, vezényelte Kent Nagano.

2000. márciusban és áprilisban a hamburgi Lohengrin-produkciót (Ortrud) nagy sikerrel mutatják be a barcelonai Teatro del Liceu-ban is, ezúttal Peter Schneider vezényel. Majd a Jenůfa templomos asszony szerepét énekeli Hamburgban. Május végén ugyanitt debütál, mint Izolda Wagner Trisztán és Izolda c. zenedrámájában, egy felújított Ruth Berghaus-produkcióban, vezényelt Ingo Metzmacher. A sikeresnek induló sorozat második előadásának végén, a tapsnál egy színpadi baleset során Achilles-ínszakadást szenved és csak szeptember végén lép újra színpadra a berlini Deutsche Oper-ben, mint a kelmefestő asszony R. Strauss Az árnyéknélküli asszony c. operájában, vezényel Christian Thielemann. Novemberben, egy Andreas Homoki-produkcióban ismét a kelmefestő asszonyt énekli a barcelonai Teatro del Liceu-ban, vezényel Peter Schneider. Decemberben A walkűr Brünnhildéjét alakítja Mannheimben, Fischer Ádám vezényletével.

1999 februárjában, márciusában valamint április elején folytatódnak a Lohengrin és Jenůfa előadás sorozatok Hamburgban (14 előadás). Ezt követte A Kékszakállú herceg vára Juditja koncertszerűen a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, majd Amsterdamban a Concertgebouw-ban, partnere Kováts Kolos, a Fesztivál Zenekart Fischer Iván vezényelte. Április 16.-án már gálapremieren énekeli ugyanezt a szerepet a varsói Teatr Wielki-ben, partnere Kálmándi Mihály, vezényel Jacek Kaspszyk. Turandotot énekel még Hamburgban, ill. a Lohengrin Ortrudját és a kelmefestő asszonyt a berlini Deutsche Oper-ban. Ezt követi októberben az újjáépített barcelonai Teatro del Liceu megnyitása egy új Turandot-produkcióval, vezényel Bertrand de Billy, rendezte Núria Espert. Majd novemberben sikeres Tosca-sorozatot énekel a New York-i Metropolitan Operában.

1998 januárjában a hamburgi Staatsoper premierjén a Lohengrin Ortrudjat énekeli, partnerei Inga Nielsen és Thomas Moser, vezényel Ingo Metzmacher. A diákoknak öltöztetett szereplők, az iskolapadok között játszódó darab a rendező, Peter Konwitschny zseniális ötlete volt. A közönség kis részének kezdeti negatív reakcióját a darab elsöprő sikere váltotta fel, és 1998-ban az év darabjának választották Németországban. Áprilisban újabb siker-előadás születik Hamburgban. Janáček Jenůfája kerül színre, a templomos asszony szerepében debütál óriási sikerrel, partnere Karita Mattila, vezényel Peter Schneider, rendezte Olivier Tambosi. Júniusban Giocondát énekel a berlini Deutsche Oper-ben, M. Viotti vezényelt. Ugyancsak itt szeptemberben, új produkcióban ismét húzás nélkül énekeli a kelmefestő asszony szerepét R.Strauss Az árnyéknélküli asszony c. operájában, partnerei Deborah Voigt, Jane Henschel, Thomas Moser és Alan Titus, vezényel Christian Thielemann, rendezte Philippe Arlaud. Novemberben Elektra-premier a madridi Teatro Realban, vezényel Garcia Navarro, rendezte Henning Brockhaus. Az évet Barcelonában zárja, először énekeli a Parsifal Kundryját, koncertszerűen, a Palau de la Música-ban, partnerei Robert Dean Smith, Bernd Weikl, Hans Sotin és Nikolai Putilin, vezényelt Antoni Ros-Marbà.

1997 márciusában a washingtoni Kennedy Centerben Elektrát énekel hatalmas sikerrel, vezényel Heinz Friecke, rendezte E. Moshinsky. Eddigi munkásságáért megkapja a Kossuth-díjat. Júniusban, Lyonban a szabadtéri színpadon, szintén Elektra szerepében lép fel, Kent Nagano dirigál. Szeptemberben elkészíti a HUNGAROTON a Schoenberg-Wagner-szólólemez felvételét. Megkapja a Magyar Köztársaság „A Magyarság hírnevéért”-díjat és a velejáró harangot, mint egyedüli nő 14 férfi - többek között Nobel díjas matematikusok, kémikusok, fizikusok, valamint az aranycsapat tagjai - társaságában. Októberben A Kékszakállú herceg vára Juditját énekli Rio de Janeiroban, partnere Airizer Csaba, vezényel Ötvös Gábor. Novemberben hosszabb szünet után Turandottal visszatér a MET-be, ahol telt ház előtt óriási sikerrel énekel. Az évet szintén Turandottal zárja a bécsi Staatsoperban.

1996 Chicagói Lyric Opera Ring-produkciójában Az istenek alkonyában Brünnhildét énekeli, vezényel Zubin Mehta, rendezte Prof. August Everding, majd bezárólag két Ring-ciklus Brünnhildéjét énekeli. Santuzzaként debütál Budapesten, majd ezzel a szerepével bemutatkozik a bécsi Staatsoperban is, partnerei Luis Lima és Paolo Gavanelli, vezényel M. Viotti. San Pauloban Turandotot, valamint Juditot énekel a Kékszakállú herceg várában, vezényel Isaac Karabtchevsky. A Magyarország tiszteletére rendezett Millenniumi Gálakoncerten lép fel a washingtoni Kennedy Centerben. Ferencváros díszpolgárává választják.

1995  A chicagói Lyric Opera új Ring-produkciója keretében Brünnhildet énekel a Siegfriedben, partnere Siegfried Jerusalem, vezényel Zubin Mehta, rendezte Prof. August Everding. Nagy sikerrel énekli Turandotot a müncheni Saatsoperban. Velencében a La Feniceben debütál Schoenberg Várakozás c. operájában, vezényel Isaac Karabtchevsky. Az est második részében pedig Bartók Kékszakállú herceg várának Juditját énekli, partnere Airizer Csaba. Egy új Turandot-produkcióban tér vissza ismét a Veronai Arénába. Partnerei Katia Riccarelli és Nicola Martinucci, vezényel Daniel Oren rendezte Giuliano Montaldo. A berlini Deutsche Oper Ring-ciklusában Brünnhildét énekel, vezényel Jiri Kout, rendezte Prof. Götz Friedrich. A milanói Scalában koncerten énekeli A Kékszakállú herceg vára Juditját Riccardo Chailly vezényletével, majd szintén Juditot koncertszerűen a Drezdai Philharmonikusokkal, vezényel Michel Plasson, mindkét helyen partnere Polgár László. Drezdában filmre rögzítik a koncertet.

1994 ismét óriási sikerrel énekeli Elektrát a londoni Covent Garden színpadán, ezúttal Christian Thielemann vezényel. Miután a barcelonai Teatro del Liceu teljesen leégett, a tervezett Turandot koncertszerűen kerül előadásra az olimpiai Sant Jordi  sportcsarnokban 16000 néző előtt nagy sikerrel. Partnere G. Giacomini.

Májusban Wagner Lohengrinjének Ortrudját énekli az RCA lemezfelvételén Münchenben, Sir Colin Davis vezényletével.

A Turandottal folytatja sikersorozatát a buenos aires-i Teatro Colonban. A második előadás után hét emeletes álló ováció fogadta az előadását (a bennfentesek szerint hasonló siker ezt megelőzően a hét emeletes házban 10 éve volt egy Rigolettónál, ahol Pavarotti énekelt), ezt követte Mexico City, majd novemberben Sydneyben énekelte 40000 ember előtt egy football stadionban. Még ez évben megkapja a Magyar Köztársaság Közép Kereszt-kitüntetését.

1993  Ortrudot énekel a Teatro del Liceuban Barcelonában, Ariadnét a houstoni Grand Operában, valamint Turandotot Washingtonban. Áprilisban óriási sikerrel énekeli Juditot Bartók A Kékszakállú herceg vára c. operájában a párizsi Theater de Chatelet színpadán. Partnere Airizer Csaba, vezényel Charles Dutoit, rendezte Stefan Braunschweig. Augusztusban a Budapesti Kongresszusi Központban a Ring-tetralógia keresztmetszetében Brünnhildeként lép fel, Fischer Ádám vezényletével.

Szeptemberben ünnepelte 25 éves pályafutását, a Magyar Állami Operaházban először énekeli Gertrúd szerepet Erkel Bánk bánjában, partnere Molnár András, a duettet felveszi  televízió, az operából pedig stúdióban lemezfelvétel készül. Ismét a híres festő, David Hockney Turandot produkciójában énekli a főszerepet, ezúttal San Franciscoban, partnere Michael Sylvester, vezényel Donald C. Runnicles. Az operát filmre is rögzítik. Novemberben A walkűr Brünnhildejét énekli a chicagói Lyric Opera új produkciójában, partnerei Siegfried Jerusalem, James Morris, Tina Kiberg, vezényel Zubin Mehta, rendezte Prof. August Everding. Énekesi és művészi munkájáért Chicagóban John W. Seabury-díjjal tüntetik ki.

1992 januárjában és februárjában David Hockney új produkciójában énekli Turandotot a chicagói Lyric Operában.

Márciusban a párizsi Sale Pleyer-ben a Ring-tetralógia Brünnhildéjét énekli koncertszerűen, Marek Janowski vezényletével. Májusban az RCA lemezfelvételén Turandotot énekel Münchenben, Roberto Abbado vezényletével.

Salzburgban a Húsvéti Fesztiválon énekli először R. Strauss Az  árnyéknélküli asszony c. operájában a kelmefestő asszony szerepét, partnerei Marjana Lipovšek, Cheryl Studer, Robert Hale, Thomas Moser, dirigál Solti György, rendezte Prof. Götz Friedrich. A Salzburgi Nyári Fesztiválon a produkciót ugyan ebben a szereposztásban megismétlik, a televízió egyenesben közvetíti, valamint film és készül belőle. A darabot, az ősbemutató kivételével, húzás nélkül most mutatták be először.

1991 januárjában ismét Toscat énekel a  houstoni Grand Operában, ezúttal Jonathan Miller rendezésében, aki ugyanezt már a firenzei Maggio Muscale fesztiválon színpadra állította (1986, dirigálta Zubin Mehta). Március 3-án óriási sikerrel énekeli Elektrát koncerten a New York-i Carnegie Hall-ban a Bécsi Philharmonikusokkal, vezényel Lorin Maazel. Májusban a New York-i Avery Fischer Hall-ban Schönberg Gurre-Lieder c. művében énekel Zubin Mehta vezényletével. A koncertről a SONY lemezfelvételt készített. Júniusban az RCA lemezfelvételén Puccini A nyugat lánya c. operjájának Minnie-jét énekli, Leonard Slatkin vezényletével. Novemberben Wagner Az istenek alkonya c. zenedrámájának Brünnhildéjét énekli az EMI felvételén, Münchenben, M. Lipovšek, S. Jerusalem, T. Adam, T. Hampson és J. Tomlinson társaságában, Bernard Haitink vezényletével.

Az év folyamán számos kitüntetéssel jutalmazzák művészi tevékenységét. Márciusban Budapesten megkapja a Bartók-Pásztory díjat. Különleges énekesi és művészi teljesítményéért, mint Elektra a londoni Covent Gardenban nominálják a Sir Laurence Oliver-díjra. A bécsi Staatsoper örökös tagjává választják. Olaszországban pedig Mario del Monaco-díjjal tüntetik ki.

1990 elején Münchenben az EMI Elektra-lemezfelvételt készít a főszereplésével kiváló szereposztásban, vezényel W. Sawallisch. A január 27-i premieren a barcelonai Teatro del Liceuban énekeli óriási sikerrel Elektrát, Uwe Mund dirigál, rendezte Núria Espert, Spanyolország vezető színésznője és rendezője. Ezt követte március 3-án egy elsöprő sikerű Elektra Prof. Götz Friedrich új produkciójában a londoni Covent Gardenban, Solti György vezényelt. „Double Hungarian Triumpf” – írja címoldalon a londoni Times. „Bécsi Staatsoper - Marton hetek”: május 19. és június 30. között 11 alkalommal lép fel a bécsi Staatsoperban, mint Elektra, Tosca, Leonora A végzet hatalmában, valamint Turandot. Augusztusban a Hungaroton lemezfelvételén Respighi Semirama c. operájának címszerepét énekli Budapesten, Lamberto Gardelli vezényletével. Szeptemberben Salomeként mutatkozik be Tokyoban, dirigál Seijzi Ozawa, ugyanezt a szerepet pedig novemberben a Berlini Philharmonia koncerttermében énekli a Berlini Philharmonikusokkal, Zubin Mehta dirigálásával, a fellépés ideje alatt a SONY megbízásából lemezfelvétel is készül. Ezt követi még egy Elektra sorozat Antwerpenben, vezényel Stefan Soltesz, novemberben az EMI Siegfried-lemezfelvétele Münchenben S. Jerusalem oldalán és Bernard Haitink vezényletével,  majd decemberben Ariadne a bonni Operában.

1989 Januárjában a New York-i Carnegie Hall-ban Fedorát énekel koncertszerű előadáson, vezényel Eve Qualer.

Február 20-án egy új produkcióban debütál, mint Salome a New York-i  Metropolitan Opera színpadán, partnere Bernd Weikl, vezényel Marek Janowski, rendezte Nikolaus Lehnhoff. Április 9-én a bécsi Staatsoper A végzet hatalma premierjén Leonorát énekel, partnerei Peter Dvorsky és Renato Bruson, dirigál Garcia Navarro, rendezte Giancarlo del Monaco. Június 10-én debütál, mint Elektra a Harry Kupfer rendezte új produkcióban a bécsi Staatsoperban, vezényelt Claudio Abbado. A premiert egyenesben közvetítette a rádió és televízió, valamint film is készült belőle. Nyáron, a Salzburgi Fesztiválon ezzel a produkcióval vendégszerepel a bécsi Staatsoper és ugyancsak ezzel a produkcióval nyitja a 1989/90-es szezonját. Októberben az RCA lemezfelvételén Münchenben Catalani La Wally c. operájának címszerepét énekli, Francisco Araiza és Alan Titus társaságában, Pinchas Steinberg vezényletével. November 9.-én átveszi a Magyar Köztársaság „Csillag aranyban” érdemérmet, ezt követi 11-én egy Tosca-gálaelőadás a Magyar Állami Operaházban, majd másnap 12-én Elektra-premiert énekel a Stuttgarti Operában, vezényel Garcia Navarro.

1988 Januárban és februárban az EMI lemezfelvételén Münchenben A walkűr Brünnhildéjét énekli, partnerei Cheryl Studer, Waltraud Meier, Reiner Goldberg, James Morris és Matti Salminen, vezényel Bernard Haitink. Áprilisban és májusban a houstoni Grand Operában ismét elénekli egy este mindkét szerepet a Tannhäuserban: Vénuszt és Erzsébetet, vezényel Julius Rudel. Júliusban a SONY lemezfelvételén Boito Mefistofeléjének két női főszerepét, Margheritát és Elenát énekli P. Domingo és S. Ramey oldalán, G. Patané vezényletével.

Még ez évben a bécsi Staatsoperban a „Kammersängerin” címet nyeri el.

A Veronai Arénába Turandottal tér vissza, vezényel Nello Santi. Pályafutásának 20. jubileumát Budapesten a Kongresszusi Központban ünnepli, a Julius Rudel vezényelte gálakoncert felvétele a Hungaroton kiadásában jelent meg. Szeptember 26.-án a MET nyitó előadásán Verdi A trubadúr c. operájában Leonoráját énekeli egy új produkcióban, partnerei Fiorenza Cossotto, Luciano Pavarotti, Sherrill Milnes, vezényel James Levine, rendezte Fabrizio Melano. Október 15.-én (Marton, Dolora Zajick, Pavarotti, Milnes; Levine) egyenes adásban világszerte (kivéve Magyarországot) közvetítette a televízió, valamint film is készült belőle. Még ez évben Giocondaként szerepel a San Francisco-i Operában.

Decemberben a SONY Tosca-lemezfelvételén énekel Budapesten, partnerei J. Carreras és J. Pons, vezényel Michael Tilson Thomas.

1987. Januárban Budapesten a New York-i Hárfaegyüttessel elkészíti szólóalbumát a Hungaroton kiadásában. Februárban a New York-i Carnegie Hall-ban Wagner Ring-tetralógiájának keresztmetszetében Brünnhildét énekli, Eve Qualer vezényletével.

Március 12-én a New York-i Metropolitan Opera premierjén Turandotot énekel, partnerei P. Domingo, Leona Mitchell, vezényel James Levine, rendezte Franco Zeffirelli. Az előadást filmre rögzítik. Május 11.-én szintén ezzel a szereppel debütál a londoni Covent Garden színpadán. Áprilisban a CBS elkészíti főszereplésével Bartók A Kékszakállú herceg vára c. operáját Budapesten, a partnere Samuel Ramey, vezényel Fischer Ádám.

Május 29.-én először énekeli a Salome címszerepét koncertszerűen a párizsi Theatre Chateletben, Marek Janowski dirigál. Júliusban és augusztusban a CBS lemezfelvételén Ponchielli Giocondájának címszerepét énekli Budapesten, Budai Lívia, Giorgio Lamberti, Sherrill Milnes és Samuel Ramey társaságában, Giuseppe Patané vezényletével. Szeptember 8.-án szintén először énekeli a genfi operaházban, egy új produkcióban Brünnhilde szerepét Wagner A walkűr c. operában, vezényel Armin Jordan. Októberben és novemberben a New York-i Metropolitanben Christian Badea vezényletével, novemberben és decemberben a londoni Covent Gardenben Giuseppe Sinopoli vezényletével alakítja Toscát.

1986 márciusában a Császárné szerepét énekeli a milanói Scalában R. Strauss Az árnyéknélküli asszony c. operában, vezényel Wolfgang Sawallisch, rendezte Jean Pierre Ponnelle. Május 24-én Giocondát énekli a bécsi Staatsoperban, partnere P. Domingo, vezényel Fischer Ádám. A produkciót egyenesben közvetíti a televízió, valamint film is készül belőle. Júniusban a firenzei Maggio Musicale fesztiválon Zubin Mehta vezényletével két produkcióban lép fel: Toscaként G. Giacomini oldalán, Jonathan Miller rendezésében és Schönberg Gurre-Liederjében, a narrátor szerepében Klaus Maria Brandauerrel. Augusztusban Budapesten a CBS André Chénier-lemezfelvételén vesz részt, partnerei J. Carreras és G. Zancanaro, vezényel Giuseppe Patané. Szeptemberben a bécsi Staatsoper évadnyitó előadásán P. Domingo oldalán alakítja az André Chénier Maddalenáját. Októberben és novemberben Toscát énekel a MET-ben, partnerei P. Domingo és Juan Pons, vezényel Garcia Navarro. Énekesi és művészeti teljesítményéért a New York Times Joan Sutherland mellett az év énekesének választja.

1985 januárban és februárban a New York-i Avery Fischer Hall pódiumán négy koncerten Wagner A walkűr c. operájának I. felvonásában Sieglindét énekelte Peter Hofmann és Martti Talvela társaságában, Zubin Mehta vezényletével. A koncertszerű produkcióról a CBS lemezfelvételt készített. Februárban és márciusban Torontóban énekel R. Strauss-koncerten Andrew Davis vezényletével: a Salome zárójelenete és a Négy utolsó ének mellett ősbemutatóként elhangzik a Malven c. dal is. A teljes koncertről a CBS lemezfelvételt készített.

Áprilisban Turandotot énekel a milanói Scalában, partnere Nicola Martinucci, vezényel Lorin Maazel. Június 8-án a San Franciscoi Nyári Fesztiválon  debütál, mint Brünnhilde Az istenek alkonyában, vezényel Edo de Waart, rendezte Nikolaus Lehnhoff. Júliusban a Scalában Maddalenat énekel az André Chénierben, partnerei José Carreras, Piero Cappuccilli, vezényel Riccardo Chailly. A produkciót filmre rögzítik. Augusztusban a CBS lemezre rögzíti főszereplésével Giordano Fedora c. operáját Budapesten, partnere José Carreras, vezényel Giuseppe Patané.Október 16-án először lép fel Ausztráliában, Sydneyben Toscát énekel, vezényel Alberto Erede. Film készül az előadásról.

Decemberben a CBS gondozásában elkészül Münchenben Puccini-áriálemeze, Giuseppe Patané vezényletével. Még ez év december 20-án ezúttal Elsat énekel a MET Lohengrinben, partnerei Leonie Rysanek és Peter Hofmann, vezényel James Levine, rendezte Prof. August Everding. Film készül az előadásból.

1984. április 12-én debütál a houstoni Grand Operában. Toscát énekeli, partnerei P. Domingo és I. Wixell, vezényel John de Main. Május 26.-án a San Franciscoi Nyári Fesztiválon óriási sikerrel énekli először a Siegfriedben Brünnhildét, partnere Rene Kollo, vezényel Edo de Waart, rendezte Nikolaus Lehnhoff.

Júliusban a budapesti Mátyás-templomban énekli és a Hungaroton gondozásában lemezre veszi Liszt Szent Erzsébet legendája c. oratóriumát.

Augusztusban lép fel először a Veronai Arénában, Toscát énekel, partnerei G. Aragall és I. Wixell, vezényel Daniel Oren. A produkciót filmre vették. Szeptember 24-én a MET évadnyitó Lohengrin előadásán  énekli élete első Ortrudjat és a MET történetében először az „Entweihte Götter…” után megszakad egy Wagner előadás, a közönség állva tombolt! Partnerei Anna Tomowa-Sintow, P. Domingo, Franz Ferdinand Nentwig, vezényelt James Levine, rendezte Prof. August Everding. Még ez évben Barcelonaban Giocondát énekel José Carreras oldalán. Énekesi és művészi teljesítményéért elnyeri az „Orpheus” német szaklap Große Lob-díjat.

1983 januárjában Bécsben Sony lemezfelvételén Mahler II. szimfóniában énekel Jessye Norman oldalán, Lorin Maazel vezényletével. Februárban elsöprő sikerrel debütált a barcelonai Teatro del Liceu-ban A végzet hatalma Leonorájáként. Áprilisban a bécsi Staatsoper-ban mutatkozik be, mint Maddalena az André Chenier-ben. Június 12-én énekli először Turandot szerepét a bécsi Staatsoper-ban és ezzel a szerepével végleg befut Európában is. Turandot lett egyik kulcsszerepe. Partnerei Katia Riccarelli, Jose Carreras, vezényelt Lorin Maazel, rendezte Harald Prince. Az előadást a televízió egyenesben közvetítette, film, valamint live (élő) lemezfelvétel is készült. Még ez év októberében Hamburgban énekelte ezt a szerepet egy új rendezésben (Giancarlo del Monaco) partnere Franco Bonisolli és G. Patané dirigált. Két hamburgi előadás között október 22-én New Yorkban Turandot áriájával („In questa reggia”) nyitotta meg a „100 éves a MET” nyolc órás gálakoncertjét. Novemberben már Bostonban énekeli ugyanezt a szerepet. Nyáron elkészíti a SEFEL gondozásában kiadott Wagner-árialemezét Joó Árpád vezényletével és ismét a Salzburgi Fesztiválon szerepel, Fideliót énekli, partnere James King, ismét Lorin Maazel dirigál. Ugyan ezzel a szereppel fejezi be az évet a MET-ben, partnere ezúttal Jon Vickers, vezényel Klaus Tennstedt.

1982 márciusában, Zürichben debütál, mint Fedora, Giordano: Fedora c. operájában, Nello Santi vezényelt. Májusban, a Falkland háború miatt, rendkívül nehéz körülmények között énekeli a Toscát Buenos Airesban a Teatro Colonban, partnere P. Domingo – a közönség hálája nem marad el, leírhatatlan sikerük van. Júliusban a Salzburgi Fesztiválon debütál, Fideliót énekli, partnere Rainer Goldberg, vezényel Lorin Maazel. Szeptemberben, a MET-ben a szezonnyitó előadáson Gioconda-ként debütál, partnere P. Domingo, vezényel G. Patane, ezt követően novemberben szintén a MET-ben Erzsébetet énekel Wagner Tannhäuser c. operájában, partnerei R.Cassily és Bernd Weikl, vezényel James Levine. Az operát filmre rögzítették. A két szerepben nyújtott teljesítményéért a New York Times az év művészének választotta.

1981  májusában, Japánban a Fidelio címszerepében debütál, Wolfgang Sawallisch vezényel, majd a Müncheni Fesztiválon énekli először Heléna szerepét R. Strauss: „Az egyiptomi Helena” c. operájában, szintén Sawallisch dirigál. Még ez év októberében a New York-i MET-ben óriási sikerrel énekeli a Császárné szerepét R. Strauss Az árnyéknélküli asszony c. operájában, partnere Birgit Nilsson, vezényel Eric Leinsdorf. Kiváló teljesítményéért a New York Times az év énekesnőjének választja.

1980 februárjában debütál a genfi operában, mint Ariadne az  Ariadne Naxos szigetén c. R.Strauss operában, partnere Edita Gruberova. A milanói Scalaban a Tosca sorozatban (premier 1980 március 15-én Luciano Pavarottival, vezényelte S.Ozawa ) nyújtott rendkívüli művészi és énekesi teljesítményéért az Ezüst Rózsa-díjjal tüntették ki. A müncheni fesztiválon Ariadnét énekel, Wolfgang Sawallisch vezényel, majd a római Caracallaban Aida-ként lép fel. Hamburgban vendégszerződését nem hosszabbítja meg, ezt követően szabadúszóként működik.

1977-1978-ban a Bayreuth-i Ünnepi Játékokon a Tannhäuserben hatalmas sikerrel énekelte előadásonként mindkét szerepet, Vénuszt és Erzsébetet Sir Colin Davis vezényletével. A milanói Scalaban 1978-ban A trubadúr Leonórájaként debütált kirobbanó sikerrel, az előadást Zubin Mehta vezényelte. Ezt követte novemberben Bartók A Kékszakállú herceg vára c. operájának premierje, partnere Melis György, vezényelte Peskó Zoltán, rendezte Presszburger György. A kétszáz éves Scala történetében először énekeltek magyarul és nem utolsó sorban nagy sikerrel.

Különböző emlékezetes előadások, többek között - Frankfurt/Main: A végzet hatalma (P. Domingo,1974); München: Tosca (P. Domingo, Sh. Milnes, 1976); Madrid: Aida (P. Domingo,1977); San Francisco: Aida (vez.: Gavazzeni, 1977); Madrid: Manon Lescaut (P. Domingo, 1978); Hamburg: Az árnyéknélküli asszony Császárnéja; (B. Nilsson, R. Kollo, vez. Ch. v. Dohnanyi,1977); Hamburg: Manon Lescaut (P. Domingo, rendezte Götz Friedrich, vezényelte Varviso, 1979 április),  

New York, Metropolitan: Elektra – Chrysothemis (vez.: Leinsdorf) – után 1979-ben óriási sikerrel debütált a Buenos Aires-i Teatro Colonban: Lohengrin Elsájaként, majd a Császárnéként Birgit Nilsson oldalán vezényelt Marek Janowski. 1979-ben többek között még egy emlékezetes sikere volt, Chicagóban debütált Giordano: André Chénier c. operájában Maddalena szerepében, Placido Domingo és Renato Bruson oldalán, rendezte Tito Gobbi, vezényelt Bruno Bartoletti. Ezt követte még decemberben egy kuriozitás: először énekeltek operát a Fülöp-szigeteken: a San Franciscoi opera vendégszereplésében a Toscát (Marton, Domingo, Diaz, vezényelt Kurt Adler), valamint A végzet hatalmát (Marton, Giacomini, Diaz, vezényelt Kurt Adler) játszották.

1972-ben Riccardo Muti vezényletével Rossini Tell Vilmos c. operájában Matilde szerepét énekelte a firenzei Maggio Musicalen, partnere többek között Nicolai Gedda volt. Még ez év nyarán Verdi Attila c. operájában Odabellaként mutatkozott be, Lamberto Gardelli dirigált. A bécsi Staatsoper színpadán 1973-ban nagy sikerrel Toscaként debütált,  amit rövidesen egy új Anyegin produkcióban Tatjana szerepe követett. 1974-ben a müncheni  Bajor Állami Opera közönségét hódította meg Don Giovanni Donna Annájaként Ruggiero Raimondi, Peter Schreier oldalán, vezényelt Wolfgang Sawallisch. 1976-ban már A nürnbergi mesterdalnokok Évájaként debütált a New York -i Metropolitan színpadán.

Zeneakadémiai tanulmányait követően (operaénekes és énektanári diploma) 1968-ban Rimszkij-Korszakov: Az Aranykakas c. operájában Shemaha királynő szerepében mutatkozott be a Magyar Állami Operaház színpadán, amelyet olyan jelentős szerepek követtek, mint többek között Tosca, Manon Lescaut, Rodelinda, Tatjana, Amelia Grimaldi és Freia. Utóbbi szerepében hallotta Christoph von Dohnanyi, aki 1972-ben leszerződtette a frankfurti operához, ahol szisztematikusan felépíthette széleskörű repertoárját. 1977-ben követte von Dohnanyit Hamburgba és 1980-tól már szabadúszó művészként folytatta karrierjét.