Hatalmas az érdeklődés a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny iránt

Fotó: Mate Krisztian
Fotó: Mate Krisztian

A Zeneakadémia 6. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre az énekesek egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott ária, oratórium- vagy kantátarészlet videófelvételével jelentkezhettek.


Legtöbben, 44-en koreai énekesek jelentkeztek, mellettük 30 kínai, 18 orosz és ugyanennyi magyar, valamint tíz ukrán van, de érkezett még pályázat az Egyesült Államokból, Németországból, Kazahsztánból, Horvátországból, a Dél-afrikai Köztársaságból, Kanadából, Brazíliából, Ausztráliából és Thaiföldről is. A Marton Éva professzor vezetésével felálló előzsűri a következő hetekben dönti el, kik jutnak a szeptember 1. és 8. között rendezendő élő fordulókba. A döntés eredményét június elején teszik közzé a martoncompetition.hu  weboldalon és e-mailben értesítik a versenyzőket – áll a közleményben.
A Mol – Új Európa Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap által biztosított támogatásokból megvalósuló verseny nemzetközi zsűrijének elnöke Marton Éva, a rangos testületbe az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb spanyol művészeti  menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Christina Scheppelmann német zenei menedzser, a barcelonai Liceu operaház volt művészeti igazgatója, jelenleg a Seattle-i Opera főigazgatója; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.