DOLGOZZANAK TOVÁBB, A PANDÉMIA ELLENÉRE

Idén rekordszámú, majd háromszáz jelentkezője volt a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenynek, a fiatalok többsége kiváló videófelvételeket küldött, így a zsűri a korábbinál is több versenyzőt, 116-ot juttatott be az elődöntőbe. Arra azonban, hogy az ifjú szopránok, mezzók, altok, tenorok, baritonok, basszusok élőben is bemutassák és összemérjék tudásukat, egy esztendőt várni kell, hiszen a seregszemle a tervek szerint 2021. augusztus végén kezdődik. A halasztásról, arról, hogyan fogadták ezt az énekesek, s mindez milyen következményekkel jár, Marton Évával beszélgettünk, aki arról is mesélt, ő maga hogyan viselte a karantén hónapjait.

The John F. Kennedy Center for the Performing Arts: The Kennedy Center International Commitee on the Arts (KCICA) Washington, USA

A The Kennedy Center International Commitee on the Arts (KCICA) Marton Évának eddigi munkásságáért a „Gold Medal in the Arts” kitüntetést adományozza. A díj átadására 2019 június 18-án – véletlen egybeesése folytán – a művésznő születésnapján kerül sor a budapesti amerikai Nagykövetségen. A képen a Kennedy Center látható a Potomac folyó partján és a Watergate Hotel komplexus. Marton Éva ebben a hotel komplexusban lakott és két alkalommal is sikeresen lépett fel a Kennedy Centerben egyszer Turandotként és valamivel később Elektraként.

Elena Obraztsova Énekverseny 2019, Szent Pétervár: Zsűritag: 2019 szeptember 06-13.

Marton Éva immár ötödik alkalommal vesz részt Elena Obraztsova énekverseny zsűrijében. Marton Éva a világhírű orosz énekesnővel, annak haláláig az operai együttműködésük mellett jó barátságban voltak. Egyik emlékezetes előadásuk Hamburgban volt. A Trubadúrban együtt énekeltek Piero Cappuccillival és Franco Bonissolival, Pinchas Steinberg vezényelt.

Gran Teatre del Liceu, Barcelona: Mesterkurzus: 2019 július 01-10.

2019 július elején a barcelonai Liceu színház igazgatósága meghívására utazik az egyik legkedvesebb városába, ahol szintén egy emeltszintű, postgraduális mesterkurzust tart hangsúllyal a különböző célszerű technikai megoldások jelentőségéről és annak alkalmazásáról a gyakorlatban. A színházhoz és a barcelonai közönséghez hosszú évtizedekig tartó szoros kapcsolat fűzi. 25 éves barcelonai működése alatt 12 főszerepet énekelt, néhányat több alkalommal is. Eredményes és kiváló munkásságát 2009-ben az Arany Medalion kitüntetéssel jutalmazták.

Bolshoi Theatre Opera Stúdió, Moszkva: Mesterkurzus: 2019 április 22-29.

A Bolshoi Theatre Igazgatósága meghívására utazott Moszkvába, hogy egy emeltszintű, postgraduális mesterkurzust tartson 17 kiválasztott fiatal, kezdő énekesnek.

Marton Éva még 1971-ben énekelt a moszkvai Nagyszínházban. Giacomo Puccini Manon Lescaut Manonját és Claudio Monteverdi Poppea megkoronázásában pedig Virtu szerepét alakította.

 

Moszkva, 2019 április 28

 

Szegedi Tudomány Egyetem Zeneművészeti Kar, Szeged: Mesterkurzus: 2019 március 7-8-9

Az egyetem díszdoktoraként tartotta meg szinte már rendszeres mesterkurzusát 30 hallgató részére Szegeden a Liszt Ferenc kamarateremben, valamint a Fricsay Ferenc hangversenyteremben. Szegeden a Szabadtéri Játékokon először 1969-ben énekelt. Kodály Zoltán Háry Jánosában Mária Lujza, majd 2006-ban Erkel Ferenc Bánk bán Gertrudis szerepét alakította.